Annett Andriesen spreekt met Dr. Ioan Holender. De juryvoorzittervoor voor de concoursen van 2012 en 2014.

Geplaatst op: 29 februari 2012

De Stichting ‘s-Hertogenbosch Muziekstad organiseert dit jaar de 49ste editie van het bekende Internationaal Vocalisten Concours (IVC). In 2014 jubileert het IVC met de 50ste editie. IVC heeft Dr. Ioan Holender voor 2012 en 2014 kunnen benoemen als juryvoorzitter. Holender is in 2010 na 20 jaar afgezwaaid als intendant van de Weense Staatsopera en was de langstzittende intendant sinds de oprichting van de Staatsopera. Hij behoort tot één van de belangrijkste operamanagers. Zo adviseert hij de Metropolitan Opera en het Spring Festival in Tokio. Daarnaast is hij artistiek directeur van het George Enescu Muziekfestival in Boekarest.

IVC 2012
De 49ste editie van het Internationaal Vocalisten Concours ‘s-Hertogenbosch wordt gehouden van 21 tot en met 30 september, een feestelijke Internationale Tiendaagse van de Stem in Theater aan de Parade. Jong talent zingt opera, oratorium en lied. Glamour, competitie, spanning, ontmoeting en uitwisseling zijn de ingrediënten voor dit unieke evenement dat al bestaat sinds 1954 en dat in de hele wereld groot aanzien geniet.
Voor het vorige Concours in 2010 hadden zich ruim 250 kandidaten uit circa 50 landen aangemeld. Momenteel zijn er al aanmeldingen binnen uit landen als Rusland, Indonesië, Griekenland, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, België, Amerika, Letland en Polen. Er zijn al voorselecties gehouden in Amsterdam, waaruit 16 zangers zijn geselecteerd voor de kwartfinales. Er volgen nog voorronden in Monaco, Riga en ‘s-Hertogenbosch. Kandidaten van buiten West-Europa kunnen zich ook aanmelden door het zenden van een DVD of via YouTube. Met audities via YouTube heeft het IVC in 2010 zeer goede ervaringen opgedaan. Twee zangers die auditeerden via YouTube vielen in de prijzen.

De kandidaten presenteren zich aan een internationale jury, waarin wereldberoemde zangers als Nelly Miricioiu, Peter Schreier en Sergei Leiferkus zitting hebben. Daarnaast maken Hein Mulders (Hoofd Artistieke Zaken DNO Amsterdam en vanaf zomer 2013 Intendant Aalto Theater & Philharmonie Essen), Arnold Alons (Casting Toulouse en Santiago de Chile) en Peter de Caluwe (Intendant van De Munt in Brussel) deel uit van de jury.

Er is € 45.000 aan prijzengeld beschikbaar. Naast de hoofdprijs zijn er prijzen voor Opera, Oratorium, Lied en Allround, voor jong talent, een publieksprijs en een mediaprijs. Ook is er een juniorjury die een prijs toekent. Er is een prijs voor het plichtwerk, dat dit jaar wordt gecomponeerd door Jeppe Moulijn op teksten uit de Bosch en Breughel poëzie van Pé Hawinkels. Fragmenten uit zijn werk over De Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch zijn in het Latijn vertaald, zodat het voor iedereen zingbaar is. De composities staan tot en met het jaar 2016 in het kader van de herdenking van de 500ste sterfdag van Jheronimus Bosch. Er zijn aanbiedingen voor engagementen bij onder andere De Nederlandse Opera, Opera Zuid, Rotterdam Sinfonia, De Nederlandse Händel Vereniging, het Residentie Orkest en de Vrienden van het Lied. Tot de extra evenementen van het 49ste IVC behoren de Laureatenconcerten, waarvan het eerste plaatsvindt op 6 oktober 2012 in de Rotterdamse Doelen en de Elly Ameling Liedcursus, die wordt gegeven door bariton Wolfgang Holzmair. Er worden masterclasses gegeven door de juryleden. Op 29 september staat de Pianofinale op het programma terwijl op zondag 30 september de Orkestfinale plaatsvindt. De zangers worden dan begeleid door Het Brabants Orkest o.l.v. de Britse dirigent David Parry.
De Finale wordt rechtstreeks uitgezonden via Radio4, NTR Podium en BravaNL, alsmede Omroep Brabant zullen ruim aandacht geven aan het Concours.

Alle evenementen zijn toegankelijk voor publiek.
Kaartverkoop Concours 2012 via Bosch Ticket,
Telefoon: 0900-33727233 | www.theateraandeparade.nl
Kaartverkoop Voorselecties en Elly Ameling Liedcursus via Muziekcentrum De Toonzaal,
Telefoon: 073- 6122123 | www.detoonzaal.nl

Lees meer Lees minder

24Culture Magazine

Meer inspiratie. Meer achtergronden. Meer cultuur. Ontdek ons gratis online magazine.

Inschrijven