De biograaf van Mondriaan

Door: Peter Gielissen

Geplaatst op: 18 februari 2019

In 1973 begon ik als econoom met kunstgeschiedenis. De decaan, die ik om raad vroeg welke studie ik moest kiezen, zei dat kunstgeschiedenis een mooie hobby voor het leven zou worden. De biograaf van Mondriaan, Hans Janssen, studeerde toen ook in Groningen. Ik heb ontelbaar veel tentoonstellingen bezocht, waarvan meerdere over Mondriaan, en enkele daarvan gemaakt door Hans Janssen.

Dan is het een buitenkansje om over zo’n biografie met de biograaf een gesprek te kunnen voeren. Een prachtig boek dat niet alleen over kunst gaat, maar ook mooie inkijkjes geeft in het leven in Amsterdam, Parijs en New York van de eerste helft van de vorige eeuw, en vooral in het leven van kunstenaars. Hoe Mondriaan, maar ook andere zoals Theo van Doesburg en Bart van der Leck, met vallen en opstaan nieuwe vormen zochten in de beeldende kunst, van figuratief naar abstract. Over denkwerelden, zoals theosofie, die ons nu ook nog vertrouwd voorkomen, maar die inmiddels alleen nog in beperkte kring aangehangen worden.
Daarnaast beschrijft Hans Janssen ook op prachtige wijze het gevoel dat Mondriaan in abstracte kunst weet te leggen. Abstract en gevoel, voor veel mensen begrippen die tegenstelling uitdrukken

24Culture Magazine

Meer inspiratie. Meer achtergronden. Meer cultuur. Ontdek ons gratis online magazine.

Inschrijven