Het mooiste verhaal

Door: Jos Eilert

Geplaatst op: 18 februari 2019

Eén van de beter gesprekken die ik in de laatste maanden voerde met auteurs was dat met Nelleke Zandwijk. De aanleiding was haar roman Het mooiste verhaal over mijn familie. Ze zegt zelf over het gezin in het algemeen: Een gevangenis, een bolwerk waar je als buitenstaander niet bij hoort. Een broeinest van opofferingsgezindheid, egocentrisme, luiheid en in het gunstigste geval alleen geestelijke mishandeling.

Het boek brengt haar intieme relaties in beeld. Op tegelijk harde en humorvolle manier. Ik was benieuwd naar het waarom van haar openheid, naar de reacties van de leden van haar familie op het gesprek. Ik bovendien nieuwsgierig wat het schrijven van dit bek haar had gebracht. Is schrijven therapie? Genezing? Straf misschien?

Ik vind Het mooiste verhaal over mijn familie een bijzonder boek. Sterker nog: een belangrijke literaire prijs meer dan waard.

24Culture Magazine

Meer inspiratie. Meer achtergronden. Meer cultuur. Ontdek ons gratis online magazine.

Inschrijven