Lenneke Ruiten in New York. Voorafgegaan door een inleidend gesprek met haar zang pedagoog Meinard Kraak.

Geplaatst op: 26 januari 2011

Lenneke Ruiten is sopraan en winnares van het IVC in 2002.

“The Dutch soprano Lenneke Ruiten does not just have an outstanding voice, easily capable of the widest range of volume and colour. She makes a song disclose the feeling that inspired the poetry.”
– The Irish Times

De sopraan Lenneke Ruiten studeerde zang bij Maria Rondel en Meinard Kraak in Den Haag, en volgde de opera-opleiding aan de Bayerische Theaterakademie in München. Daarnaast kreeg zij zang- en interpretatielessen van Elly Ameling, Robert Holl, Hans Hotter, Robert Tear en Walter Berry. In 2002 won Lenneke op het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch vijf prijzen, waaronder de eerste prijs en de publieksprijs.
OPERA

Lenneke Ruiten debuteerde als Susanna in Le Nozze di Figaro in het Prinzregententheater in München. Bij de Nationale Reisopera zong ze Yniold in Pelleas et Mélisande en Ksenia in Boris Godunov. Op het Schleswig Holstein Musik Festival 2006 vertolkte zij de rol van Blondchen in Die Entführung aus dem Serail en in het Amsterdamse Concertgebouw die van Elisa in Il re pastore en Madame Herz in Der Schauspieldirektor.
In 2008 maakte zij haar succesvolle debuut bij De Nederlandse Opera als Falke en Hüter der Schwelle in Richard Strauss’ Die Frau ohne Schatten en tijdens het Holland Festival in 2009 zong zij, eveneens bij De Nederlandse Opera, de rol van Gabriel op de wereldpremière van Rob Zuidams opera Adam in Ballingschap.
In 2009 maakte zij haar debuut op het Festival de Beaune als Despina in Cosí fan tutte, met Le Cercle de l’Harmonie o.l.v. Jérémy Rhorer, en als Armida in Rinaldo met de Accademia Bizantina o.l.v. Ottavio Dantone. In 2010 maakte zij haar debuut als Pamina in Die Zauberflöte bij de Opera van Lausanne, waar zij in 2011 zal terugkeren in de rol van Almirena in Rinaldo van Händel.
CONCERTEN

Lenneke Ruiten zong Mozarts Exsultate Jubilate met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Yakov Kreizberg in het Concertgebouw in Amsterdam, met the RTÉ National Symphony Orchestra o.l.v. Gerhard Markson in The National Concert Hall in Dublin en met the Orchestra Ensemble Kanazawa o.l.v. Rolf Beck in Japan. Ze was soliste bij het Concertgebouw Kamerorkest in het Requiem van Mozart. En zong de Matthäus Passion bij het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München en met het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi in Milaan. Verder werkt ze met orkesten en organisaties als het Münchener Bach-Chor, de Radio Kamer Filharmonie, het Dresdener Barockorchester, Orchestre de Chambre de Lausanne, de NDR-Radiophiharmonie, met dirigenten als Frans Brüggen, Alessandro de Marchi, Arnold Östman, Christian Zacharias, Hans-Christoph Rademann en Ed Spanjaard.
Lenneke Ruiten gaf concerten in toonaangevende Europese zalen, waaronder de Herkulessaal in München, de Alte Oper in Frankfurt, het Gewandhaus in Leipzig, de Liederhalle in Stuttgart, de Victoria Hall in Genève, het Auditorium Strawinsky in Montreux, de Tonhalle Zürich, KKL Luzern, de National Concert Hall Dublin en het Auditorio in Milaan. Ook trad zij op in Japan en New York en verschillende festivals, waaronder: Holland Festival, Festival de Beaune, Rheingau Musik Festival, West Cork Chamber Music Festival, Delft Chamber Music Festival, Schleswig Holstein Musik Festival.

Voor de WDR maakte Lenneke Ruiten, met het WDR Rundfunk Orchester, radio-, cd- en tv-opnamen met muziek van Schubert, Bruckner, Mozart en Eibler. In 2008 verscheen de cd ‘Musik der Wiener Hofkapelle’ (PhönixEd).
Behalve voor het opera- en concertvak koestert Lenneke Ruiten een grote liefde voor het lied, waarbij zij samenwerkt met de pianisten Thom Janssen en Rudolf Jansen. Van haar recital in het Concertgebouw in 2003 werd door de AVRO een live-cd uitgebracht. Haar in 2005 verschenen cd ‘Mélodies Françaises’ werd buitengewoon goed ontvangen. In 2010 verschijnt haar cd met Concertaria’s en het Exsultate Jubilate van Mozart, met het Concertgebouw Kamerorkest o.l.v. Ed Spanjaard (PentaTone).

www.lennekeruiten.com

Lees meer Lees minder

24Culture Magazine

Meer inspiratie. Meer achtergronden. Meer cultuur. Ontdek ons gratis online magazine.

Inschrijven
X