Louis Andriessen: Imperfect Harmony

Geplaatst op: 15 mei 2019

Het eerste symfoniewerk van Andriessen sinds de jaren zestig, Mysteriën, brengt de nodige wrijvingen.
Meer over Andriessen op onze festivalpagina 

Louis Andriessen zwoer dat hij nooit meer voor symfonieorkest zou schrijven. Tegen de verwachting in, na rijp beraad, doet hij het toch. Aanleiding: jubileumconcert voor 125 jaar Concertgebouworkest. De aanleiding is het jubileumconcert ter ere van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouworkest.

Imperfect Harmony is een film over muzikale controle, belicht aan de hand van een confrontatie tussen twee maestro’s. De rebelse avant-gardist en meest bekende componist van Nederland, Louis Andriessen, en de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam: Mariss Jansons.

In de documentaire van regisseur Carmen Cobos zien we hoe Louis Andriessen de samenwerking aan gaat met Jansons en zijn orkest. Met krap een week repetitietijd voor de wereldpremière moeten ze hun radicaal verschillende opvattingen op één lijn zien te krijgen.

We zijn getuige van de laatste dagen van hun gespannen verstandhouding. Het stuk dat Andriessen schreef, getiteld Mysteriën, droeg hij op aan zijn vader Hendrik Andriessen, eveneens componist. Elk tafereel van de zesdelige compositie is geïnspireerd op een hoofdstuk uit het boek Over de navolging van Christus van de 14de eeuwse monnik Thomas à Kempis. De hoofdstukken behandelen thema’s als ijdelheid, ellende, waarheid, liefde, beweging en dood.

Regie: Carmen Cobos. Producent: Kees Rijninks.

Lees meer Lees minder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24Culture Magazine

Meer inspiratie. Meer achtergronden. Meer cultuur. Ontdek ons gratis online magazine.

Inschrijven