Louis Andriessen

130

EEN MAAND LANG LOUIS ANDRIESSEN-FESTIVAL

De grootste levende Nederlandse componist Louis Andriessen wordt tachtig. Ter gelegenheid van zijn verjaardag staat de programmering een maand lang in het teken van zijn werk.

Op 18 en 19 mei trappen we af met een speciaal themaweekend met uitsluitend registraties, documentaires films rond zijn werk.
Daarin o.a. een gesprek van Aad van Nieuwkerk met de biografe van Andriessen: Jacqueline Oskamp. In de weken daarna zenden we elke vrijdag en zaterdag vanaf 20.00 uur een registratie, documentaire of film uit.

Een open en genereuze geest, maar wel iemand met een duidelijke mening.Het zijn karakteristieken die hun sporen hebben nagelaten in de muziek die hij geschreven heeft. Muziek met een zeer divers karakter, van intieme solowerken tot stukken voor ensembles met een ongebruikelijke bezetting en grootschalige opera’s. Daarmee heeft hij een stempel gezet op het Nederlandse én het internationale muziekleven.

Er is geen componist geweest die zo’n grote invloed heeft gehad op de Nederlandse muziek als Louis Andriessen. Als je momenten en gebeurtenissen wilt markeren die daarvan getuigen, kun je bezig blijven met piketpaaltjes slaan. Projecten in 1968 met muzikale vrienden Reinbert de Leeuw, Misha Mengelberg, Peter Schat en Jan van Vlijmen, waarin ze politiek en muziek koppelden; de collectieve opera Reconstructie (met diezelfde vrienden, aangevuld met de schrijvers Hugo Claus en Harry Mulisch) en de Notenkrakersactie in 1969, waarin kritiek geuit werd op de gevestigde orde.

De oprichting van De Volharding in 1972 die het begin betekende van de Nederlandse ensemblecultuur van groepen met een bijzondere bezetting en die ook in het buitenland navolging kreeg. De première van De Staat in 1976, het werk waarmee hij internationale faam verwierf. Zijn aanstelling in 1978 als docent compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waaruit de zogeheten Haagse School voortkwam: voormalige studenten van Andriessen, die elementen uit rock en jazz in hun muziek gingen gebruiken. Jarenlang kwamen jonge mensen uit de hele wereld naar Den Haag om bij hem te studeren.

Onder hen Michael Gordon, David Lang en Julia Wolfe uit New York, die op hun beurt jonge componisten en musici onder hun hoede zijn gaan nemen met hun jaarlijkse Bang on a Can Summer Institute of Music.

Lees meer Lees minder

24Culture Magazine

Meer inspiratie. Meer achtergronden. Meer cultuur. Ontdek ons gratis online magazine.

Inschrijven